Ga terug

Omelette Sibérienne met noten karamelijs

Voorbereidingstijd 45 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 1 uur 1 minuut
Gang Nagerecht
Porties 8

Ingrediënten
  

  • 1 blikje gecondenseerde melk
  • 1 roombotercake in plakken van 1/2 cm
  • 150 gr ongezouten, gemengde noten
  • 300 gr suiker
  • 1,5 ltr vanille of slagroomschepijs
  • 5 eiwitten
  • spuitzak met kartelmond
  • diepvriesbestendige kom (1,2liter)
  • crème brulée brander

Instructies
 

  • Kook het gesloten blikje melk 2 uur in een pan met ruim kokend water tot een karamelpasta. Check regelmatig of de pan nog voldoende water heeft en keer het blik af en toe. Laat het blik karamel helemaal afkoelen daarna openen en in de spuitzak doen.
  • Verwarm de oven voor op 150C
  • Bekleed de kom strak met vershoudfolie, laat royaal over de rand hangen. Bekleed daarna de kom met de plakken cake. Houd plakken apart voor de bovenkant.
  • Strooi de noten op de bakplaat en rooster ze 10 min in de oven. Zet de oven uit en houd de noten warm.
  • Kook in een steelpan 100gr suiker met 50ml water tot een goudbruine karamel. (Niet roeren, maar schudden!!!).
  • Roer de noten door de karamel en stort daarna de notenkaramel op een met bakpapier beklede snijplank. Laat de noten karamel afkoelen en hak fijn.
  • Haal het ijs uit de diepvries en laat het iets zachter worden.
  • Maak nu in de met cake beklede kom lagen van ijs, karamel uit de spuitzak, notenkaramel en ga door tot de kom vol is.
  • Afdekken met plakjes cake.
  • Dek af met vershoudfolie en zet de ijstaart minimaal 12 uur, liever langer dan 1 dag in de vriezer.
  • Bereiding voor serveren: Doe de eiwitten in een schone hittebestendige kom au-bain-marie.
  • Klop het eiwit in 5 minuten tot stevige pieken en voeg ondertussen 200gr suiker in delen toe.
  • Neem de kom van de pan en klop het eiwit koud en stevig.
  • Schep het eiwitschuim in een spuitzak.
  • Neem de ijstaart uit de diepvries en keer deze om op een vuurvaste schaal
  • Spuit het eiwitschuim op de ijstaart tot deze volledig is bedekt met toefjes eiwitschuim.
  • Brand met de crème brulée brander het eiwitschuim rondom mooi goudbruin.