Ga terug

Boeuf Bourguignon

Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 2 uur
Totale tijd 1 dag 2 uur 30 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Frans
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 500 gram rundvlees in grove dobbelstenen
  • 1 fles rode wijn een stevige bourgogne
  • 2 deciliter cognac
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 uien
  • 1 laurierblad
  • 1 mespunt thijm
  • 1 theelepel peterselie
  • 100 gram magere spekblokjes
  • 3 eetlepels bloem
  • 1 bouillonblokje
  • 250 gram champignons
  • 2-3 eetlepels kookroom of creme fraiche

Instructies
 

  • Maak een marinade van de rode wijn met de cognac, de geplette knoflook, 1 grof gesneden ui, laurierblad, thijm en peterselie
  • Laat het vlees hier in een afgesloten bak 24 uur in marineren met af en toe roeren
  • Bak in een braadpan de spek en voeg daarna de andere gesneden ui toe
  • Haal het vlees uit de marinade en bak dit met het spek/ui mengsel
  • Meng een paar eetlepels bloem door het mengsel en voeg daarna alle marinade en het bouillonblokje toe
  • Laat dit een paar uur stoven (afhankelijk van de kwaliteit van het vlees) tot het goed gaar is.
  • Haal het laurierblaadje er uit
  • Fruit in een koekenpan de gesneden champignons en voeg dit bij de boeuf bourguignon
  • Roer wat crème fraîche of kookroom erdoor en breng het op smaak met zout en peter
  • Bind het eventueel extra met bloem, maizena of groentenbinder

Notities

Voor een dubbel portie hef je niet de hoeveelheid wijn te verdubbelen, het is afhankelijk van hoeveel saus je wil hebben hoeveel wijn je meer doet.