Bechamelsaus

door

in

Bechamelsaus

Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 10 minuten
Gang Basisrecept, Sauzen
Porties 500 milliliter

Ingrediënten
  

  • 50 gram boter
  • 50 gram bloem
  • 500 milliliter melk

Instructies
 

  • In sauspan of pan met dikke bodem op laag vuur boter laten smelten.
  • Bloem ineens toevoegen en met houten spatel door boter mengen tot gladde pasta (= roux) ontstaat. Nog 2-3 min. zachtjes bakken, onderwijl flink roeren zodat roux niet verkleurt.
  • Gas helemaal zacht zetten. Al roerend scheut melk in pan schenken. Als melk door roux is opgenomen, telkens weer scheut melk toevoegen, tot saus kookt en licht gebonden is.
  • Pan op laagste pitje van fornuis zetten, liefst op vlamverdeler, want bechamelsaus brandt snel aan. Saus nog even 5 minuten laten sudderen zodat bloem kan garen (anders blijven stroeve korreltjes bloem in saus te proeven). Af en toe goed doorroeren, ook langs zijkant van pan. Eindresultaat: dikke, glanzende saus zonder klontjes.
  • Op smaak brengen met nootmuskaat, zout en fijngemalen peper